Van fashion naar coaching

Zo snel mogelijk weer aan het werk. Of .... niet.

‘Wat is jouw doel?’ vroeg de haptonoom tijdens het eerste gesprek. ‘Nou gewoon, zo snel mogelijk weer aan het werk, er moet nog zoveel gebeuren.’  Hij keek mij met grote ogen aan en zei: ‘Hoor je wat je zegt?’ Eerlijk gezegd heeft het best lang geduurd voordat ik echt begreep wat hij bedoelde.

 

Na het faillissement en de doorstart van mijn werkgever had ik mijn werk en alles wat er moest gebeuren boven mijn eigen gezondheid en boven mijn eigen welzijn geplaatst.  Al jaren wist ik alle ballen prima in de lucht te houden, met een schijnbaar gemak. Ik ging door waar een ander al was afgehaakt. Ik was een rots in de branding, kon snel schakelen en had altijd wel een oplossing voor een uitdaging.

De weg naar mijn burn-out

Toen het mij overkwam dacht ik nog: ‘Een burn-out, prima dan, maar dan doe ik het wel effe snel!’ Je raadt het al, het werd een lange weg terug.

Vol passie heb ik meer dan 20 jaar in de Fashion & Retail gewerkt. Ik heb genoten van het reizen over de hele wereld, commercieel & creatief werken, samenwerken met collega’s en het rijden in een leuke cabrio. Op mijn 40ste was mijn droom compleet: 3 prachtige kinderen, verhuisd naar een mooi huis en productiemanager en MT lid van een superleuk Nederlands kleding label. Na de recessie van 2009 vielen er harde klappen in de Retail met 3 faillissementen/reorganisaties in 5 jaar tijd als gevolg.

 

Na de laatste doorstart voelde ik mijn batterij leeglopen. Het voelde anders, ik werkte hard, heel hard, echter zonder resultaat. Ik was niet trouw gebleven aan mijn eigen kaders: de reistijd was nu langer dan een uur, ik werkte in een donkere kantoortuin zonder daglicht en mijn functie was meer administratief geworden. Het niet-bewaken van mijn eigen grenzen, in combinatie met de stress van het werk, leverde mij een burn-out op.

Hoe ik mijn burn-out had kunnen voorkomen

Ik ging aan de slag met een coach. Geweldig! Het voelde als een waar cadeau, pure aandacht voor mijzelf. Tijd nemen voor de vragen ‘Wie ben ik? Wat wil ik? Welke overtuigingen heb ik? Waar komen die vandaan?’ Ik leerde mijzelf op een andere manier kennen. En ik voelde de kracht heel langzaam maar zeker terugkomen. De drive om hard te werken zat diep verankerd.

 

Mijn coach vroeg goed door, zij liet mij inzien dat mijn basisvertrouwen was beschadigd. Dat ik daarom zo hard aan het werk was, aan het ‘pleasen’ was en aan het overcompenseren. Dat ik bang was om aangesproken te worden, op dat ik iets niet goed deed. Vele tranen hebben er gevloeid. Toen ik eenmaal het patroon kon zien, kon ik er ook bewuster mee omgaan, het patroon herkennen en het verleden loskoppelen van het heden.

 

Hoe is het nu?

Ik voel me lekker en kijk vol vertrouwen naar de toekomst. De energie en positiviteit zijn helemaal terug. Mijn vlammetje voor coaching is inmiddels een groot brandend vuur. Retail heeft plaats gemaakt voor SAS Coaching. De kantoortuin is ingewisseld voor coachgesprekken op de hei of op een mooie locatie. Kortom, ik heb mijzelf en mijn droombaan gevonden.

Ik leef nu meer vanuit mijn gevoel en vertrouw erop dat het goed komt. Mijn grenzen en kaders zijn duidelijk en ik bewaak ze scherp. Ik weet wat ik wil en daar focus ik mij op. Balans is het nieuwe kernwoord. Zodra ik voel (!) dat ik de balans kwijtraak, heb ik de tools om dat te herstellen.

​​Hoe is mijn coachaanpak

 • Ik hou niet van zweverig gedoe, ik ben praktisch en realistisch ingesteld en sta met beide benen op de grond (no nonsense).

 • Met een positieve blik kijk ik naar het leven. Ik denk in kansen en mogelijkheden, vaak vanuit een onverwachte hoek.

 • 20 Jaar commerciële en leidinggevende ervaring hebben mijn kennisvat gevuld en dat neem ik mee in het coachen en het ondernemerschap.

 • SAS staat voor Smart and Simple! Dat is mijn manier van doen & werken.

 

Dit wil ik voor jou

Te veel mooie, talentvolle, stoere vrouwen (en mannen) zie ik op hun tandvlees lopen. Alle ballen maar hooghouden in de lucht. Een verantwoordelijke baan, de zorg voor de kinderen, er goed uitzien en thuis ook nog alles perfect regelen. Alle touwtjes strak in handen. Als iets niet lukt, wordt er nog harder aan de touwtjes getrokken.

Deze sterke vrouwen zijn ergens gestopt met het aangeven van hun eigen grenzen en het denken vanuit hun eigen wensen. Het gaat ten koste van hun effectiviteit, plezier en gezondheid.

 

‘Soms moet je even stil staan, om weer verder te komen’.

 

Deze uitspraak hangt ingelijst boven mijn bureau. Stil staan is moeilijk als je zo aan het rennen en vliegen bent. Coaching helpt je om stil te staan. Even pas op de plaats, vanaf een afstand naar de situatie kijken en reflecteren. Slim als je bent wordt het voor jou duidelijk waar jouw moeilijkheden en mogelijkheden liggen. Welke stappen er genomen kunnen worden. Dit inzicht kan zoveel duidelijk maken en verlichting geven. Vervolgens kun jij weer verder met je nieuwe inzichten en vaardigheden.

Goed om te weten

 • Ik “wat” chaotisch ben: mijn autosleutels zijn regelmatig ‘uit het zicht’, dat is mijn positieve benadering van iets kwijt zijn en mijn rotsvaste vertrouwen dat ik ze wel weer vind.

 • Super gek ben op onze 3 lieve, leuke meiden (11-15-17 jaar oud).

 • Watersport de passie van ons gezin is (surfen, golfsurfen en waterskiën).

 • Ik heel goed kan improviseren, zeker als er onverwacht bezoek op de stoep staat!

 • Ik heel trouw ben aan vriendschappen, ik ga al 26 jaar met 8 meiden elk jaar naar Oerol in een tentje.

 • Ik een hekel heb aan schoonmaken, wel lekker kan koken, maar dan geen keuzes maak, dus elke avond 8 potjes op tafel heb staan!

 • Dyslexie is “running in the family”. Helaas is een taalfoutje er snel ingeslopen.

 • Ik geniet van het samenbrengen van mensen en enthousiast de buurtborrel organiseer in de straat!

DSC_0962_edited
Wardrobe_edited
Rocks-of-Balance
strand
Blije meid
Fabric Rolls
Sat on the Rocks
 

Saskia Josephy I SAS Coaching I Amersfoort I email: saskia@sas-coaching.nl 

Aangesloten bij:  NOBCO  & COACHFINDER

©2020 SAS COACHING  - SMART AND SIMPLE 

DSC_0962_edited

Sas coaching goed om even stil te staan